Voor je motorrijbewijs heb je een theoriecertificaat nodig voor de categorie A.

Heb je dit certificaat niet, maar wel een geldig Nederlands rijbewijs B, dan mag je wel alvast met de praktijkopleiding beginnen. Je kunt dan je theoriecertificaat tijdens je opleiding halen.

Houd er echter wel rekening mee dat je het theoriecertificaat moet halen voordat je praktijkexamen mag doen. Je moet het theoriecertificaat dan kunnen laten zien aan de examinator.

Tijdens de praktijklessen moet je altijd je rijbewijs B bij je hebben. Ben je niet in het bezit van een B rijbewijs dan moet je altijd je theoriecertificaat voor de motor en een geldig legitimatiebewijs (paspoort, id-kaart) bij je hebben.

Sinds 1 april 2004 is het praktijkexamen voor de motor veranderd. Het praktijkexamen is namelijk gesplitst in twee examens: Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD). Het examen voertuigbeheersing mag je doen met een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat categorie A, voor het examen verkeersdeelneming moet je altijd een theoriecertificaat voor de categorie A hebben.

Om het theoriecertificaat te halen raden wij aan om goed voorbereid naar het examen te gaan. Het theorie-examen van de motor gaat niet alleen in op de verkeersregels maar ook op specifieke dingen die met de motor te maken hebben, zoals o.a. wegpositie en bochtentechnieken, en vooral de veiligheid.

Het theorie examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er minimaal 44 goed beantwoord moeten worden. Het merendeel van de vragen zijn JA/NEE vragen, het percentage MEERKEUZE en OPEN VRAGEN echter steeds groter.

Er is op de rijschool zowel een theorieboek als een vragenboek verkrijgbaar. Dit zijn altijd de nieuwste boeken met de laatste nieuwe regels. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een CD-ROM aan te schaffen met theorie en examenvragen. Als laatste mogelijkheid kun je je theorie bij ons ook volledig online doen. Klik hier voor een demonstratie. Theorie voor de motorfiets bestaat bij onze rijschool in principe uit zelfstudie en een audiovisueel examen op het CBR. Mocht je er niet uitkomen thuis en heb je vragen, dan kun je natuurlijk altijd bij ons terecht en zullen wij ze toelichten. Je kunt via onze rijschool het theorie-examen plannen. Mocht je toch persoonlijk les willen krijgen voor de theorie, neem dan even contact op met de rijschool.

Meer informatie
Meer informatie kunt u aanvragen met ons inschrijfformulier.